7 basis tips voor de mooiste smartphone foto's
tips fotograferen met smartphone

7 basis tips voor de mooiste smartphone foto's

Je hoeft geen fotograaf te zijn om prachtige beelden te fotograferen met je smartphone. Hieronder vind je gemakkelijke tips om mooie en sprekende foto's te nemen. De tips zijn heel eenvoudig en je zal direct een verschil merken!

1. Kies een focuspunt

Een smartphonecamera stelt automatisch scherp. Bij minder licht of meerdere onderwerpen heeft de camera het moeilijk om te weten waar hij moet scherpstellen Help de camera door te focussen op het onderwerp van je foto. Dit doe je door te klikken op je scherm waar je de focus wil. Er verschijnt een bolletje of een vierkantje.

2. Zoom niet teveel in

Als je digitaal inzoomt verlies je pixels. Op je smartphone ziet je foto er prima uit maar op je computerscherm valt het dik tegen. Zeker als je je foto’s wil laten afdrukken moet je hiermee rekening houden. Ga liever zo dicht mogelijk bij het onderwerp dat je wil fotograferen.

3. Hou je toestel stil ook nog even na het nemen van de foto

Hou tijdens het nemen van een foto je toestel stil en hou dit nog een paar seconden aan. Je camera is dikwijls nog aan het scherp stellen nadat je de foto genomen hebt. Wist je dat je je geluidsknoppen kan gebruiken om een foto te nemen? Of schakel de oortjes van je smartphone in en gebruik de geluidsknoppen, ook handig als je werkt met een statief voor je smartphone.

4. Hou de lens van je camera proper

 Poets geregeld de lens voor, dat scheelt al heel veel in beeldkwaliteit

5. Beperk het gebruik van je flits

De flits van je camera zorgt voor hard licht en reikt niet ver. Hard licht is niet het meest flatterend voor degene die je fotografeert.

6. Pas indien nodig de belichting aan

De camera bepaalt hoe donker of licht je foto moet worden aan de hand van je focuspunt. Vind je dat dit er niet ok uitziet pas je belichting aan. In je focuspunt komt een zonnetje die je door er eventjes langer op te duwen kan verslepen voor een andere  belichting. In nabewerking kan je je belichtingspunt niet meer veranderen!

7. Gebruik altijd een beetje nabewerking 

In je fotogalerij of in Google Foto's kan je je foto in een handomdraai bijwerken. Dit maakt je foto's levendiger. Klik op de foto en op Bewerken, snijd bij, roteer, gebruik een filter of klik op Aanpassen en verhoog het contrast. Wil je meer nabewerking? De gratis app Snapseed is een aanrader en heeft ook talloze mooie filters.